Corsicaanse wijnen en vooroordelen

Corsicaanse wijnen en vooroordelen

Generalisatie: « Corsicaanse wijnen zijn… » : Zoals in elke wijnstreek/land ter wereld is het onmogelijk om te generaliseren over de stijl van de wijnen. Corsica heeft 9 appellaties, de nombreux cépatalloze druivensoorten, verschillende terroirs, microklimaten en blootstellingen et 130 wijnmakers die een grote verscheidenheid aan wijnen produceren. Een enkele wijnmaker kan verschillende stijlen produceren, van lichtere tot krachtigere wijnen.

Corsicaanse wijnen zijn « stevig, met veel alcohol » : Gezien hun zuidelijke ligging en Corsica’s zomerse vooruitzichten in juli en augustus, kan de stijl van het eiland vergeleken worden met die van wijnen uit de Languedoc of Roussillon. Maar Corsica is gesitueerd op een gemiddelde hoogte van 450m, en profiteert van zowel een landklimaat als een zeeklimaat, waardoor de mediterrane ligging wordt getemperd.

Corsicaanse wijnen zijn duur : allest hangt ervan af waarmee je ze vergelijkt: « duur » in vergelijking met Bordeauxwijnen, Bourgognewijnen, etc. Corsicaanse wijnboeren importeren hun grondstoffen van het vasteland; de aankoop van kurken, flessen en dozen brengt extra kosten met zich mee. De beste wijnbouwers werken artisanaal, de opbrengsten zijn beperkt, de oogsten gebeuren met handarbeid. Er zijn natuurlijk een aantal wijncoöperaties op Corsica die hun wijnen voor €4 per fles verkopen..

Er zijn geen grote wijnen in Corsica: Als we denken aan de grote wijnen van Frankrijk, denken we meestal aan Bordeaux, Bourgogne of de Rhône-vallei vanwege hun prestigieuze appellaties, hun Grands Crus of hun legendarische Châteaux, maar we zijn geneigd om bepaalde regio’s te vergeten… Vandaag de dag zijn de beste Corsicaanse wijnen te vinden op de tafels van de beste restaurants in Brussel, Parijs, New York en Londen. Kijk maar naar de wijnkaarten van restaurants met Michelin-sterren en je zult de namen Abbatucci, Arena, Vaccelli, Giudicelli tegenkomen…

Les Vins Corses peuvent-ils bien vieillir ?

Zoals in elk wijngebied is slechts een relatief klein deel van de totale productie in staat om zich in de loop der jaren te verbeteren. Corsica is geen uitzondering, maar als men kijkt naar bepaalde cuvées van de beste wijnboeren, verouderen de wijnen magnifiek.

Vermentinu wordt steeds complexer, met aroma’s van amandelen, honing en gekonfijte citroen, waardoor het een van de beste mediterrane witte wijnen is.

Sciaccarellu « pinotteert » na een paar jaar en bewaart net zo goed als de grote Bourgognes. Niellucciu verdient het zonder twijfel om te rijpen en krijgt « truffeltoetsen » met de jaren.