Corsica, een berg in de zee

Corsica, een berg in de zee

Ligging

Corsica is een bergachtig eiland in de Middellandse Zee dat onder Franse jurisdictie valt. Het ligt ten noorden van Sardinië en is 180 km lang en 80 km breed. Het ligt ook dichter bij Italië (83 km) dan naar de Franse kust (170 km).

Topografie

Met zijn 21 toppen van meer dan 2000 m hoogte ligt 55% van de oppervlakte op een gemiddelde hoogte van 450 m, afgewisseld met valleien en heuvels die door hun verschillende blootstelling, winden en maritieme invloeden microklimaten / terroirs creëren. De Corsicaanse wijngaard is een van de weinige ter wereld waar de wijnstokken op gelijke afstand tussen de zee en de bergen staan.

Geologie/terroirs

« Corsica is een soort geologisch museum, waar de granieten van Hermitage en Beaujolais, de schisten van Anjou en de kalkstenen van Saumur en Bourgondië naast elkaar liggen. ».

François Mercury, wijnbouwer op rust

Corsica heeft een enorm geologisch mozaïek voor zo’n klein eiland, met 4 belangrijke bodemsoorten: graniet in het westen, schist in het noorden en Cap Corse, kalksteen in Patrimonio en een reeks alluviale en mergelbodems van Bastia tot Solenzara aan de oostkust.

Klimaat

De zomers zijn heet en droog, de winters mild. Deze mildheid is des te gunstiger voor de kwaliteit van de druiven omdat vorst zeldzaam is en de lentes vroeg en regenachtig zijn. De uitzonderlijke hoeveelheid zonneschijn (met 2885 uur per jaar is Corsica recordhouder in Frankrijk) sluit zware regenval niet uit (10.590 m3 regen per hectare per jaar tegen 8.910 m3 voor het Franse vasteland). Daarbij komt nog een zachte zomer die bijzonder gunstig is voor de kwaliteit van de druiven: de rijpingsfase is op Corsica 10 tot 15 dagen langer dan in regio’s met een continentaal klimaat zoals Bourgondië of Champagne.

Corsica is ook een land van winden: de Mistral waait uit de Provence, de Libecciu uit Gibraltar brengt de regen, de Tramontane de koelte van de Pyreneeën, de Gregale zijn vochtige stroming uit de Appenijnen en tot slot brengt de Sirocco de hitte van de Sahara. Deze zeer gevarieerde en levendige regionale en lokale winden spelen een belangrijke rol bij zowel de regulering als de zuivering. Ze maken het mogelijk om behandelingen te beperken en op een meer natuurlijke manier te werken. Alle wijnboeren van de appellation Patrimonio hebben besloten om vanaf volgend jaar het gebruik van glyfosaat te verbieden, en nu al is een dertigtal van de 38 wijnboeren “biologisch” (Le Rouge et le Blanc, herfst 2019).